ניכור הורי הוא מצב שבו ילד מתנכר לאחד מהוריו, עקב הסתה עקבית ומכוונת של ההורה השני. ההתנכרות להורה יכולה לבוא לידי ביטוי במספר דרכים: ניתוק קשר חלקי או מוחלט עם ההורה המנוכר; ניתוק קשר חלקי או מוחלט עם משפחתו של הילד מצד ההורה המנוכר (משמע הוריו ואחיו של ההורה המנוכר); הרחקת ההורה המנוכר מנכדיו אם ישנם; אי-אכפתיות ואדישות לגבי מצבו של ההורה המנוכר, ומנגד הערצה אבסולוטית ואידיאליזציה של ההורה המסית.
סיבותיו של הילד לניכור מושפעות כמעט במלואן מהסתת ההורה המסית, ואינן נשענות על רגשותיו ומחשבותיו האותנטיים של הילד. לכן כששואלים את הילד מדוע הוא נוהג כך כלפי ההורה, ניתן לראות שתשובותיו מופרכות, תלושות מהמציאות ושטחיות – לא ברמה שמצדיקה את הניכור ההורי שנוצר. זו כמובן תוצאה של שטיפת מוח מתמשכת.
כשמלחמת עולם בין הורים מחלחלת אל הילדים
כאמור, מקורו של הניכור ההורי מתחיל אצל אחד ההורים ולרוב על רקע פרידה וגירושין. למשל, אב שעושה דמוניזציה או דה-לגיטימציה לדמותה של האם, או אימא שמפעילה מניפולציות רגשיות כדי לסכסך בין הילדים לאביהם. זהו ניסיון של אחד ההורים לנקום או לסגור חשבון עם הצד שמנגד, אך כל זה קורה על חשבון נפשם הרכה של הילדים שנקלעו לסיטואציה – הם עומדים בתווך, משמשים כקלף מיקוח ונתונים למרות ההורה הכוחני והדומיננטי.
אט אט המסרים מחלחלים והילדים מתחילים להאמין שאחד מהוריהם אכן אינו ראוי לאהבתם וליחסם. כך נוצר לו מצב קשה מנשוא של ניכור הורי.
ניכור הורי וכישלון קשר
ניכור הורי יכול להרוס חיים שלמים
הטרגדיה טמונה באי הצדק הנוראי, שנגרם הן להורה המנוכר והן לילדיו. מצד אחד ישנו ההורה, שמפסיד את הזכות הטבעית לגדל את ילדיו משום שאלו הורחקו ממנו או בחרו להתרחק ממנו. מצד שני ישנם הילדים, שגדלים בתחושה שההורה אינו ראוי לתפקד כהורה, בעוד שהאמת הפוכה לחלוטין. שני הצדדים מפסידים זמן קריטי של משפחתיות וחיים משותפים בלי שתמיד ישנה לכך הצדקה.
נזק נוסף שנגרם לילדים הוא ביכולתם לפתח קשרים זוגיים עתידיים, ואם בכל זאת הצליחו לעשות זאת הם עלולים לשכפל את מערכת היחסים המעוותת שראו אצל הוריהם.
אט אט המסרים מחלחלים והילדים מתחילים להאמין שאחד מהוריהם אכן אינו ראוי לאהבתם וליחסם. כך נוצר לו מצב קשה מנשוא של ניכור הורי.
התמודדות עם הניכור ההורי בעזרת ייצוג משפטי
- הורה מנוכר יכול לנסות ולהוכיח בפני בית המשפט כי הוא סובל מניכור, ובכך להשיב אליו את ילדיו, עם ליווי של עורך דין לענייני משפחה ובאמצעות הליך מורכב, מפרך וסוחט רגשית. רינה פוליטי – משרד עורכי דין וגישור יכול לסייע להורה באיחוי הקרעים עם ילדיו הן באמצעות מערכת המשפט והן באמצעות הליכי גישור ויישוב סכסוכים:
- פנייה להליך משפטי משאירה את ההחלטה בידיו של השופט, שיוכל למשל לאיים על ההורה המסית במאסר אם ימשיך לפעול כך.
- פנייה להליך גישור, בהדרכתה הצמודה של עוה"ד רינה פוליטי, מאפשרת להימנע מפסקי דין אכזריים ולפתוח דף חדש בשיתוף פעולה של כל בני המשפחה.
הורים שסובלים מניכור חייבים לקבל טיפול
מערכות המשפט והרווחה בישראל טרם הצליחו להגיע לתובנה המאוד פשוטה: הורים מנוכרים הם הורים שלמעשה עוברים התעללות נפשית על ידי ילדיהם, בדיוק כמו הורים מוכים פיזית, וזאת על לא עוול בכפם. ככאלה הם זקוקים לטיפול ולסיוע של הרשויות, אך ללשכות הרווחה אין תמיד את הזמן או את המשאבים לתת מענה הולם, מקצועי ומידי להורים אלה. נהפוך הוא – פקידי הרווחה מתייחסים אליהם לא פעם כאל אחרוני העבריינים, בעוד שההורים חסרי האונים נאלצים להסתפק במועט, למשל מפגשים מאורגנים עם הילדים במרכזי קשר, במקום לטפל בבעיה, לעקור אותה מהשורש ולפתוח דף חדש.