הסכמי ממון | עורך דין הסכם ממון

שיתוף

מעבר מידע מהיר

כל מה שצריך לדעת על הסכם ממון

הסכמי ממון הם הסכמים שנועדו להסדיר את היחסים בין בני זוג נשואים וגם בין זוגות ידועים בציבור, אולם מבחינה משפטית המונח הוא מעט שונה. הסיבה ברובה, נוגעת לעובדה שחלוקת רכוש אצל זוגות נשואים נעשית על פי חוק יחסי ממון ואילו אצל זוגות שלא באו בברית הנישואין, החלוקה מתבצעת בהתאם להלכת השיתוף.

מאמר זה נועד לעשות מעט סדר בין ההסכמים השונים, להבהיר מה נחוץ שיהיה בהסכם וכן יספק את העצות הטובות והחשובות, שלא כדאי לפספס בעת החתימה על הסכם.

הסכם ממון ידועים בציבור

למעשה אין מדובר בהסכם ממון על פי חוק, שכן החוק אינו מחייב ידועים בציבור לחתום על הסכם בפני ערכאה שיפוטית – בית משפט לענייני משפחה ועל כן, לרוב נמצא בהסכמים אלה את הכותרת "הסכם חיים משותפים"

הסכם  ממון ידועים בציבור נערך ונחתם בין בני זוג שאינם נשואים והוא נועד להסדיר את היחסים הכלכליים והרכושיים שלהם הן במהלך הקשר והן לאחריו, במקרה של פרידה וזאת בשל העובדה כי על זוגות אלה חלה הלכת השיתוף שמטילה נטל גבוה על הטוען לשיתוף וככל ויימצא כי יש כוונת שיתוף אז יחלקו הצדדים באופן גורף את כלל הזכויות מבלי לשים את הדגשים המופיעים בחוק יחסי ממון. בניגוד להסכם ממון של זוגות נישואים, הסכם זה לא מחייב תוקף של פסק דין מטעם בית המשפט, אף שמומלץ לעשות כן.ככל ולא ייערך הסכם בין זוגות ידועים בציבור הרי שחלוקת רכוש בענייני זוגות ידועים בציבור המחליטים להיפרד, תיעשה בהתאם להלכת השיתוף. לפי הלכה זו "אין להחיל באופן אוטומטי את חזקת השיתוף לגבי רכוש שנרכש על ידי אחד מבני הזוג בנפרד, אלא יש להוכיח כוונת שיתוף מפורשת ביחס לכל נכס ונכס.  משמעות הדבר, כי במידה ולאחד הצדדים יש נכס, יכול הידוע בציבור, בעת פרידה, לטעון כי הייתה כוונת שיתוף בין השניים ועל כן יש לו זכות לקבל חלק מאותו הנכס.

הסכם ממון ידועים בציבור

זכויות יוצרים תמונה שייכות לקנבה

הסכמי הממון והסכמי החיים המשותפים שניהם יכולים להכיל גם עניינים מממוניים וגם יכולים להתייחס להסכמות  נוספות שאינן כלכליות ונוגעות לזוגיות עצמה, לילדים וכדומה.  יחד עם זאת, ככל ולבני הזוג – אם הנשואים ואם הידועים בציבור עדיין אין ילדים , לא מומלץ לקבוע מסמרות בנוגע אליהם בהסכם, כי אף שמדובר בהסכם צופה פני עתיד, איננו יודעים מה יוליד יום. בכל מקרה, ענייני ילדים הם אינם חלוטים ולכן, גם אם יש התייחסות לילדים ניתן לפתוח את ההסכמות בעניינם ולשנות זאת בהמשך הדרך בראי טובתם. 

מי בעצם מתקף הסכם ממון ידועים בציבור?

חוק יחסי ממון חל רק על בני זוג נישואים ולכן כל ההסכמים מאושרים על פי חוק יחסי ממון וחייבים לאשר אותם במסגרת שיפוטית כדי שיהיה להם תוקף. אין שום הוראה כזו לגבי ידועים בציבור, על ידועים בציבור חלה הלכת השיתוף ומשכך, אין הוראות ברורות בעניין של הסכם ממון. יש הסכם שנקרא 'הסכם חיים משותפים' המסדיר את היחסים הממוניים שבין בני זוג. תמיד מומלץ להגיש את זה לביהמ"ש לאישור כפסק דין, נוטריון לא יכול באמת לאשר הסכם כזה כי נוטריון מוסמך לאשר הסכמים רק לבני זוג אשר מצהירים שהם עומדים להינשא. לעיתים האישורים האלו, גם כפסק דין, מאושרים על פי חוק יחסי ממון של ידועים בציבור אבל זה לא מדויק. זה לא מפריע אם זה מאושר כך, כי בסופו של יום, ביהמ"ש מאשר ונותן לכך תוקף של פסק דין. מאידך, אין חובה לידועים בציבור לחתום על הסכם כזה, אבל אז, אם יצטרכו להוכיח האם הייתה כוונת שיתוף או שלא הייתה.

כיצד מתן תוקף של פסק דין מסייע להוכיח את כוונת השיתוף?

הנטל להוכיח כוונת שיתוף הוא על זה שמבקש את השיתוף והוא נטל מוגבר. אין מדובר במשהו שהוא כלאחר יד. יש פרמטרים שקבועים בחוק לגבי איך קובעים מהי כוונת שיתוף. כמו למשל, ניהול משק בית משותף ועוד. כלומר, ההסכם מהווה עבורנו מעבר לראשית ראייה שהייתה או לא הייתה כוונת שיתוף. אין דבר כזה הסכם שאומר אנחנו ידועים בציבור, יש תצהיר שאומר אנחנו ידועים בציבור, ויעיד על כך. בדרך כלל חותמים על כך לטובת מחיר למשתכן, לטובת רכישת דירה בעמותות כאלה ואחרות. אבל כשמישהו חותם על הסכם ממון או הסכם הסדר ממוני עם הידוע בציבור, ההסכם הזה מהווה ראשית ראייה, או אף ראייה ברורה לעבודה שהזוג ידוע בציבור ושהייתה או שלא הייתה כוונת שיתוף. כשיש לזה תוקף של פסק דין זה מהווה חזקה די חלוטה לעניין הזה. כוונת שיתוף היא על כלל הרכוש, לאו דווקא על מה שצבר בני הזוג לפני כן.

מתי כדאי לחתום על הסכם ממון או על הסכם הסדר ממוני ?

כדאי לערוך אותו מהרגע שבו בני הזוג חשים שהסביבה מבינה שהם בני זוג נשואים, או לפני הנישואין. העובדה שזוגות רבים בימינו מתחתנים בגיל מאוחר יחסית, משמעה כי רבים מהם גם הספיקו לצבור רכוש לאורך הדרך. במידה ואחד מהם עושה שימוש ברכוש לטובת מערכת היחסים הזוגית והצד השני יצליח להוכיח כוונת שיתוף, הדבר יעמיד בסיכון את כלל הזכויות שהובאו למערכת הזוגית אם לא יהיה בין בני הזוג הסכם שמסדיר את כוונת הצדדים.

הן זוגות נשואים והן זוגות ידועים בציבור יכולים לערוך הסכם המסדיר את סוגיות הממון והרכוש ביניהם בכל עת, גם לפני הנישואין וגם לאחריו. יחד עם זאת, במידה ומדובר בבני זוג שטרם נישאו אך מתכננים להתחתן הם יוכלו לאשר את ההסכם בפני נוטריון. זוגות נשואים חייבים לאשר את הסכם בבית המשפט על מנת לתת לו תוקף של פסק דין.

עורך דין הסכם ממון

זכויות יוצרים תמונה שייכות לקנבה

מהן העצות הכי חשובות עבור מי שמתכנן לערוך הסכם ממון או הסכם הסדר ממוני ידועים בציבור?

אל תשתמשו בחוזים או הסכמים לדוגמא שהורדתם באינטרנט. תשקיעו בייעוץ ובהכנת הסכם שמתאים למידה שלכם. כל זוג הוא שונה, לכל זוג צרכים ורצונות שלו וזהו המקום לתת להם ביטוי. בנוסף, בכל מקרה וגם אם בני הזוג עומדים להינשא, חשוב לכתוב בהוראות ההסכם כי הוא יחול גם במידה והצדדים יינשאו. עצה נוספת היא לאשר את ההסכם כפסק דין בבית המשפט, גם אם לא מדובר בבני זוג נשואים אלא בידועים לציבור. מתן תוקף של פסק דין מעגן את ההסכם ונותן לשני הצדדים את הביטחון הדרוש.

עו"ד הסכם ממון בחיפה רינה פוליטי מגשרת וחברה בוועדה לענייני משפחה בלשכת עורכי הדין במחוז חיפה. כאן עבור לקוחות המשרד לטיפול יסודי ומקצועי זמינה עבורם 24 שעות ביממה. התקשרו ליעוץ והצטרפו לאלפי לקוחות מרוצים. 

הסכם ממון לזוג נשוי

הסכם ממון שנחתם על פי חוק יחסי ממון הוא הסכם שנחתם אך ורק בין בני זוג נשואים. הסכם זה נועד להסדיר את היחסים הממוניים והרכושיים שביניהם בשלב של פקיעת הקשר היינו ככל והצדדים יפרדו בדרך של גירושין ואם בדרך של פטירת מי מהם, חלילה. חלוקת הרכוש והממון בין זוגות נשואים שמחליטים להיפרד ואין להם הסכם ממון, תיעשה בהתאם לחוק יחסי ממון . במידה ויחתמו על הסכם ממון והוא יאושר כפסק דין בבית המשפט, יגבר ההסכם על החלוקה הנקבעת לפי חוק יחסי ממון שהוא למעשה חוזה אלטרנטיבי עבור זוגות נשואים.

זכויות יוצרים תמונה שייכות לקנבה

הסכם ממון לאור חוק יחסי ממון המתוקן

חוק יחסי ממון מהווה מעין ברירת מחדל לזוגות אשר בחרו שלא לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין על אף שהסכם כזה יכול ליתן שקט נפשי.

למרבה הצער זוגות רבים מעדיפים לטמון את ראשם בחול לפני הטקס המרגש מבלי לשים את לבם לעובדה כי נתינה האחד לשני בטרם החלו קרעים בזוגיות חוסכת הרבה עגמת נפש לאחר הגיע, חלילה, הזוג למשבר.

בד"כ מי שמונע מבני הזוג לחתום על הסכמים מסוגו של הסכם ממון הם ההורי בני הזוג אשר אינם מאמינים בפתיחת דרך חדשה עם חתימה על הסכם או כלשונן ההסכם מהווה הסכם גירושין עוד לפני הנישואין – ולא היא!!!

חוק יחסי ממון בין בני זוג נועד להסדיר את יחסי הממון בין בני-זוג שהתחתנו אחרי ה-1.1.1974. הפסיקה פירשה לאורך כל הדרך את המונח "בני-זוג" כבני-זוג נשואים בלבד. ואולם נקבע בבית המשפט כי שופט צריך ליתן ביטוי לערכי היסוד המוכרים בחברה בה הוא חי ולא ליצור אותם.

לקבלת ייעוץ או פרטים נוספים התקשרו 073-7818760

עד לאחרונה חוק יחסי ממון היה לרועץ לזוגות הנשואים שכן הוא איפשר למי מבני הזוג לפגוע בבן הזוג האחר שכן היחסים הרכושיים שבין הצדדים יכולים היו להסתיים אך ורק עם פקיעת הנישואין.

מהו חוק יחסי ממון?

לאחרונה תוקן חוק יחסי ממון וכיום החוק מפריד בין הגט לחלוקת הרכוש כך שבפועל הסחטנות בין בני הזוג בתהליך הגירושין תמה ובעיקר הסחטנות של הבעלים אשר משתמשים בנכסי בני הזוג ככלי ניגוח בנשים וכופים עליהם באמצעות נכסים אלה את הגט.

לפיכך, מטרת החוק היא לאפשר חלוקת הרכוש לפני פקיעת הנישואין במגמה למנוע סחטנות.

בפועל כל אחד מבני הזוג יוכל ליזום חלוקת רכוש שנה לאחר שנפתח הליך גירושין או תשעה חודשים לאחר שיעבור בן הזוג לגור בנפרד, והכל עם ההסתייגויות הקבועות בחוק.

הסכם יחסי ממון הינו הסכם הצופה פני עתיד וכאמור לעיל הרי שבעת עריכתו יעדיף בן הזוג את האחר על פניו.

חוק יחסי ממון בין בני-זוג קבע שאין די בחתימת ההסכם בין בני הזוג, יש צורך בפיקוח על גמירת הדעת שלהם, ובדיקה כי ההסכם נחתם מרצון ובהסכמה חופשית, תוך שהצדדים מבינים את משמעויותיו האישיות והכלכליות של ההסכם.
 
יש צורך בסמכות בוחנת של ערכאה שיפוטית – שביהמ"ש יזמן את הצדדים אליו, יסביר להם את סעיפי ההסכם ויוודא שהם נחתמו ברצון ובהסכמה חופשית, ורק אז יאשר את ההסכם. הסכם זה צריך להיות בכתב משום חשיבותו ועל בית המשפט לענייני משפחה או הערכאות כפי שיפורטו להלן לאשר את הסכם הממון לאחר שנוכחו שההסכם נעשה בהסכמה חופשית ותוך שבני הזוג מבינים את משמעותו ואת תוצאותיו.

לאמור הסכם יחסי ממון הינו הסכם אשר יקבל תוקף אם בית המשפט לענייני משפחה או בית דין דתי יאשרו ואילו אם ההסכם נעשה עוד בטרם הנישואין יכול שיאשרו אותו נוטריון מוסמך או רשם הנישואין.

אגב כך חשיבותו של הסכם הממון גוברת ככל שמדובר בידועים בציבור שכן, על ידועים בציבור כלל לא חל חוק יחסי ממון אלא הלכת השיתוף אשר למעשה רכושם של בני הזוג יחולק ביניהם שווה בשווה גם צד אחד לא התכוון לחלוק עם בן הזוג האחר את רכושו.

בימינו זוגות נישאים בגילאים מאוחרים ובשלב זה של חייהם כבר הצליחו לצבור זכויות רבות ו/או נכסים רבים ועל כן, מן הראוי כי כל צד ישמר את זכויותיו בדרך של עריכת הסכם ממון.

סוף דבר, קיימת חשיבות רבה לעריכתו של הסכם יחסי ממון הן של ידועים בציבור, הן של זוגות הנישאים אף ללא רכוש והן של זוגות הנישאים באיחור בשל הזכויות אותם צברו, כאמור.
 
בפועל, הסכם יחסי ממון, מעבר לעובדה כי הוא חוסך מאבקים אשר גורמים לכל הנוגעים בדבר לצאת נפסדים, הרי שהוא חוסך הוצאות רבות למקרה, חלילה, שבני הזוג מחליטים כי דרכם תיפרד.

זכויות יוצרים תמונה שייכות לקנבה

תפריט נגישות

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון של העסק מופיע בדף צור קשר באתר

הצהרת נגישות עסק

אין קבלת קהל – יש לתאם איתנו פגישה במקום מונגש

× וואטסאפ